Uppdatering ifrån Sofia, Therese, Axel och Karin!

Pa onsdagen akte vi till Homa Bay, forsokte fa tag pa PLAN. Men alla var pa semester i Mombasa. Sa vi besteg berget Asego istallet.
Torsdagen besokte vi skolan dar Tom arbetade, Joy Primary school. Satt i drygt en timme och pratade med agaren, Peter Mdodo. En mycket sympatisk man! Han berattade om det kenyanska skolsystemet for oss. Och om att han borrat en brunn bredvid skolan som var 114 m djup och kan pumpa upp till 6000 liter vatten/h. Malet var att bygga ror ut till hela byn. Det kandes valdigt bra med tanke pa att vi storre delen av var vistelse i Ndhiwa inte hade nagot vatten. Tank vad en person med ambitioner kan gora. Vattnet skulle da kosta 3 shilling per bucket. Nu betalar vi ca 100 shilling for en liter vatten pa affaren, coca cola company saklart.

Fredagen var dagen. Da vi skulle sova i byn. Lite nervosa och med spridda forvantningar anlande vi pa morgonen. Alla var sa glada och mottog oss med oppna armar. Vi gick runt hela dagen och intevjuade familjer. Gjorde tva stycken familjeportratt som jag tror blir valdigt bra. Kommer snart att bli klart sa att ni alla far se! Vi pratade aven med de personer som fatt nya LifeStraws nagra veckor tidigare nar Johannes och Calle var nere. Undrade hur det fungerade, vilka skillnader familjen kande av, vilka som anvander reningsverket osv. Nar det var laggdags lag vi och fnissade ett tag. Over hur langt hemifran vi var. Lag i en lerhydda, delade alla fyra pa en liten sang, vagg i vagg med en stor familj som vi precis lart kanna. Det var valdigt intressant.

Vaknade tidigt lordag morgon av att Tom gick ut pa akern och barnen borjade fixa frukost. Sen foljde vi med Tom till hans kyrka. Seventh-day Adventist Church. Mycket speciellt. Alla pratade pa stamspraket, luo. Toms dotter Viktorin satt bredvid mig och oversatte viskandes pa engelska. Ingen av oss har mkt vana i kyrkan hemma i Sverige, men det liknar ingenting man sett. Vi gick ocksa till Peters kyrka pa sondagen, mer om det senare. Efter en timme gick vi vidare till St Elisabeth Hospital. Manga Hills narmaste sjukstuga. Dar fick vi en rundtur och allting var mycket nytt. En kvinna fran Schweiz hade finansierat bygget ar 2008. Vi bad om statistik, hade personalen markt nagon skillnad fore och efter byborna hade borjat anvanda LifeStraws? Var det nagon skillnad pa vilja sjukdomar dom sokte hjalp for, innan/efter? Vilka manniskor soker sig dit? Hur kan man betala? Nekar sjukhuset om man inte har pengar? Vilka ar de vanligaste sjukdomarna? Personalen var valdigt behjalplig. Alla fragor skrevs ner och vi har fatt manga bra svar! Dagen avslutades med mat och spel i Toms hus. Vi hade med oss ett resekit med barbart schack och fia med knuff. Alla var mycket nyfikna och precis innan laggdags satt vi och spelade kort tillsammans, ”sjuan”. En mycket bra helg med andra ord!

Sofia

Gåvoshop

Skäm bort dig själv eller någon annan genom att handla med gott samvete i vår gåvoshop. Här hittar du bland annat canvastavlorna som vi säljer i och med vårt nystartade projekt  The Genreation for Change  som aktiverar barn och ungdomar i Manga Hill. Klicka dig vidare till vår GÅVOSHOP

Kontakt

Vill du veta mer om projektet? Har du frågor eller synpunkter?
Kontakta gärna oss på:

info@waik.se

Det går också bra att ringa. Här finns kontaktuppgifter till alla i styrelsen.

Bli Medlem

Ett medlemskap i WAiK kostar 40 kronor per år. Pengarna går till vårt projekt WAiK – Framtidens Vatten i Manga Hill.
Bli medlem redan idag genom att sätta in 40 kronor på Plusgiro 59 72 76-5 Märk inbetalningen med namn och mailadress.

Du kan göra skillnad!

 

The Generation for Change

The Generation for Change är vårt nystartade projekt där allt fokus ligger på barnen i Manga Hill. Det är barnens egna förening där de ses för att umgås och prata om vikten av att dricka rent vatten. En stor del av projektet handlar om att barnen målar canvastavlor som vi säljer för 300 kronor. Målet är att visa barnen att de genom engagemang själva kan förändra deras framtid. Läs mer om projektet och se hur du kan beställa tavlorna här.