The Generation for Change

En vinternatt i Sälen drömde Maria Malmborg att WAiK – Water Action in Kenya lät barnen i Manga Hill måla canvastavlor som vi sedan sålde. Hon berättade om idén för mig, My Wentzel, och vi satte oss genast i solen och började planera hur vi skulle gå tillväga för att nattens dröm skulle bli sann.

Sagt och gjort, Maria och jag handlade material och jag satte mig på planet till Kenya med canvasdukar, akrylfärg och penslar i resväskan. Väl i Manga Hill blev det en succé. Alla barn ville vara med, och det blev en färggrann dag i solen fylld med aktivitet och glada ansikten.

Innan min ankomst gick projektkoordinator Tom Nyangor runt till de tre skolor som finns i byn och berättade om vad som var på gång – barnen skulle få ägna en dag åt målning tillsammans med mig. De fick dra varsin lapp och lottning fick avgöra vilka barn som skulle få vara med denna första gång.

Med en resväska fylld med material begav jag mig på moped ut på den skumpiga vägen mot Manga Hill. Det fick bli ett stopp i kyrkan och sen gick vi för att träffa barnen. Då jag själv ännu inte lärt mig att bära saker på huvudet hjälpte en kvinna mig och bar packningen genom byn. Vi samlades i Toms trädgård under träden och barnen var väldigt upprymda över vad som skulle göras. Vi satte oss och pratade om det nya projektet som vi gemensamt skulle starta. Jag berättade om idén där målet är att visa barnen i Manga Hill att de själva kan göra sin skillnad. Genom att måla tavlor som vi säljer i Sverige så är de själva med och samlar in pengar för att få rent dricksvatten.

Soffor och bord bars ut i trädgården, alla barn fick kritor och ett papper för att göra en skiss på vad de sedan ville måla. Jag gav dem exempel på att de kunde måla något de tyckte om att göra, mat de gillade, huset de bor i eller deras skola. Ett barn utbrast glatt: ”Eller kyrkan!” Detta resulterade i att de flesta tavlor målades med färgglada skolor, hus och kyrkor som motiv. Jag bad barnen att skriva med sitt namn och hur gamla de är på tavlorna. När jag sedan tittade på deras skisser visade det sig att ingen skrev sin ålder, utan i vilken klass de går i. Då det inte är samma system som i Sverige bad jag dem att skriva deras ålder istället och fick då kommentaren: ”Men My, vi vet ju inte hur gamla vi är” Vi sådana tillfällen inser man hur korkad man är och bara kör på i sin vanliga ordning. Jag förklarade att de som köper tavlorna i Sverige inte förstår vad de menar med ”Std One”, och de beslutade att måla dit sin ungefärliga ålder.

Väl igång med målningen blev det tyst och koncentrationen var hög. När skissen var klar fick de varsin canvasduk och de fick för första gången någonsin prova på att måla med pensel och färg. Stämningen var glad och när varje barn var klar med sin tavla kom de till mig för fotografering på sig själva med sin tavla i handen. Efter några timmar var vi klara. Alla barn var jätte glada och ville helst fortsätta en annan dag. De beslutade då att starta en grupp av det hela som de döpte till The Generation for Change (generationen för förändring) där dagens projekt kallas Paint for Life (Måla för liv). De röstade fram ordförande, vice ordförande, sekreterare, vice sekreterare samt organisatör och skrev upp namnen på alla alltså som varit med under dagen. Hela styrelsen består av barn och de diskuterade fram sina mål:

1.       De ska ha möten på skollovet i april och i december varje år.

2.       Huvudaktivitet är målning som också kan göras i skolan och att man tar då med sina målningar till mötet.

3.       De ska ge socialt stöd när det finns behov.

4.       Vid möten ska de spela sporter och ha drama.

5.       De ska uppmuntra varandra att använda Lifestraw® Family vattenreningsverk och att dricka rent vatten.

6.       De ska diskutera vikten att tvätta händerna innan man äter och efter toalettbesök.

När dagen närmade sig sitt slut fick alla barn varsin kopp te och två mandazi, en traditionell munk som ofta äts i Kenya. Alla barnen var nöjda med dagen och innan det var dags att gå hem samlades vi i vanlig ordning inomhus för att avsluta det hela. Ordföranden och sekreteraren fick hålla varsitt tal där de tackade för möjligheten att starta denna grupp och de lovade de andra barnen att sköta sin uppgift väl. Sekreteraren avrundade sedan med att be en bön för alla barn och projektet som vi nu tillsammans har startat.

Tavlorna finns nu till försäljning för 300 kronor styck. Då försäljningen av första omgången tavlor gick så bra så har jag varit nere igen och målat tavlor med en ny grupp barn. Pengarna för tavlorna går tillbaka till barnen i Manga Hill genom WAiK – Water Action in Kenya som har som mål att borra en brunn i byn så att de får rent dricksvatten även i framtiden. Att dricka rent vatten ger barnen en bättre vardag med färre sjukdomar så att de kan gå i skolan istället för att vara sjuka. Sedan de genom WAiK fick tillgång till rent vatten 2011 har antalet dödsfall i byn minskat. Rektorn på en av skolorna bekräftar att närvaron numera är högre än innan och på närmsta vårdcentral har de sett att människor från Manga Hill inte längre kommer till dem med vattenburna sjukdomar vilket var väldigt vanligt tidigare. Enligt koordinator Tom Nyangor lägger även barnen mer tid på att lära sig engelska då de vill kunna prata med oss när vi kommer på besök. En positiv utveckling då det kommer gynna dem när de blir äldre och ska börja söka till andra skolor och jobb.

Beställ tavlorna i vår gåvoshop. Du kan också besöka oss på Facebook där vi heter WAiK – Water Action in Kenya. På tavlorna har barnen skrivit sitt namn och ålder och på baksidan finns ett foto på barnet som har målat just den tavlan. Tavlorna finns just nu i Åre, vid beställning skickas tavlan senast dagen efter och du får ett bekräftelsemail med information om betalning som sker via vårt plusgiro. Beställning görs genom att maila vilken tavla (och ett andraalternativ ifall den första inte finns kvar) samt adressen dit den ska skickas till my.wentzel@waik.se  Frakt tillkommer.

Tavlorna finns även att köpa i Lindesberg på butiken St Marty på Kungsgatan 33.

Stötta barnen i Manga Hill och visa dem att de själva kan göra skillnad genom att köpa deras tavlor! 

My Wentzel

Projektledare och grundare WAiK – Water Action in Kenya

Gåvoshop

Skäm bort dig själv eller någon annan genom att handla med gott samvete i vår gåvoshop. Här hittar du bland annat canvastavlorna som vi säljer i och med vårt nystartade projekt  The Genreation for Change  som aktiverar barn och ungdomar i Manga Hill. Klicka dig vidare till vår GÅVOSHOP

Kontakt

Vill du veta mer om projektet? Har du frågor eller synpunkter?
Kontakta gärna oss på:

info@waik.se

Det går också bra att ringa. Här finns kontaktuppgifter till alla i styrelsen.

Bli Medlem

Ett medlemskap i WAiK kostar 40 kronor per år. Pengarna går till vårt projekt WAiK – Framtidens Vatten i Manga Hill.
Bli medlem redan idag genom att sätta in 40 kronor på Plusgiro 59 72 76-5 Märk inbetalningen med namn och mailadress.

Du kan göra skillnad!

 

The Generation for Change

The Generation for Change är vårt nystartade projekt där allt fokus ligger på barnen i Manga Hill. Det är barnens egna förening där de ses för att umgås och prata om vikten av att dricka rent vatten. En stor del av projektet handlar om att barnen målar canvastavlor som vi säljer för 300 kronor. Målet är att visa barnen att de genom engagemang själva kan förändra deras framtid. Läs mer om projektet och se hur du kan beställa tavlorna här.