Lifestraw® Family

 

I en miljö där det varken finns elektricitet eller rinnande vatten är det en utmaning att få fram rent vatten. Det var Lifestraw® Family som gav oss vår första lösning för att få rent vatten till byn Manga Hill och vårt första projekt.

Lifestraw® Family är ett hushållsbaserat vattenreningsverk framtaget av företaget Vestergaard Frandsen. Det tar bort minst 99,9999% av alla bakterier, 99,99% av alla virus och 99,9% av olika organismer/parasiter. Reningsverket tar även bort grumlighet och kräver ingen elektricitet utan fungerar med hjälp av tyngdlagen. Det kan rena upp till 18 000 liter vatten, vilket är tillräckligt för att tillgodose fem personer med säkert dricksvatten under tre år. När reningsverket inte längre renar med full kapacitet täpps det igen och vatten kan inte längre gå genom systemet.

Lucia Odenga visar när hon använder sitt reningsverk, Manga Hill 2011

Användning

Lifestraw® Family hängs upp på en vägg eller liknande. Därefter fyller man behållaren (1) med vatten. Vattnet rinner genom tre olika filter. Det första filtret är ett grovt filter, i behållaren, där partiklar större än 80 mikrometer filtreras bort. Nästa filter är en halogenkammare (2) där det finns en låg halt av klor som förhindrar att systemet täpps igen. Därefter rinner vattnet genom en meterlång slang innan det slutligen passerar genom ett membran (3) som sitter vid munstycket. I detta membran sker ultrafiltrering och partiklar större än 20 nanometer fastnar, d.v.s. här fastnar även bakterier och virus. Renat vatten rinner genom membranet ut i en blå tapp (4). På en timme kan systemet rena ca 9 liter vatten.

Rengöring

Indikationen på att systemet behöver rengöras är då vattnet från blå tapp börjar rinna långsamt eller inte alls. Det behövs inga kemikalier eller rengöringsmedel för att rengöra Lifestraw® Family. Man börjar med att enkelt ta ur förfiltret och tvättar det med en ren trasa och vatten. Man fyller sedan behållaren och renar hela systemet med hjälp av backspolning. Detta görs genom att pressa en ballong (5) på munstycket som fylls med vatten. Vattnet spolas upp i systemet och renar membranen. Efter tre omgångars backspolning tömmer man systemet på smutsigt vatten genom att öppna den röda tappen (6). Därefter är det åter klart för att rena vatten.

Mer om produkten och företaget hittar du här:

Paul Ochieng i Manga Hill berättar ”Jag hade diarré förra veckan när jag var bortrest, men sen jag kom hem och började dricka renat vatten så mår jag bra igen.”

Lifestraw® Family för oss

Lifestraw® Family var den ultimata metoden för oss att snabbt få fram rent vatten till Manga Hill. Den krävde varken elektricitet eller rinnande vatten, men framför allt var den kostnadseffektiv och krävde ingen större administration på plats. Tack vare priset kunde vi på mindre än ett halvår leverera 65 st reningsverk till byn och tack vare ett gott samarbete med människorna i Manga Hill kunde de själva och WAiK I Nyanza ta över projektet relativt direkt.

Människorna i Manga Hill tycker att det bästa med Lifestraw® Family är att det sparar tid jämfört med att koka vatten. Dels behöver de inte hämta ved, vilket också är bra för miljön, och de behöver inte hålla koll på någon eld då reningsverket sköter sig självt när man har fyllt på det.

Dock finns det självklart också begränsningar med Lifestraw® Family. Den största är att reningsverken är obrukbara efter att ha renat 18 000 liter vatten och måste då ersättas. En annan är att människorna fortfarande tvingas gå långa sträckor varje dag för att hämta dricksvattnet.

Gåvoshop

Skäm bort dig själv eller någon annan genom att handla med gott samvete i vår gåvoshop. Här hittar du bland annat canvastavlorna som vi säljer i och med vårt nystartade projekt  The Genreation for Change  som aktiverar barn och ungdomar i Manga Hill. Klicka dig vidare till vår GÅVOSHOP

Kontakt

Vill du veta mer om projektet? Har du frågor eller synpunkter?
Kontakta gärna oss på:

info@waik.se

Det går också bra att ringa. Här finns kontaktuppgifter till alla i styrelsen.

Bli Medlem

Ett medlemskap i WAiK kostar 40 kronor per år. Pengarna går till vårt projekt WAiK – Framtidens Vatten i Manga Hill.
Bli medlem redan idag genom att sätta in 40 kronor på Plusgiro 59 72 76-5 Märk inbetalningen med namn och mailadress.

Du kan göra skillnad!

 

The Generation for Change

The Generation for Change är vårt nystartade projekt där allt fokus ligger på barnen i Manga Hill. Det är barnens egna förening där de ses för att umgås och prata om vikten av att dricka rent vatten. En stor del av projektet handlar om att barnen målar canvastavlor som vi säljer för 300 kronor. Målet är att visa barnen att de genom engagemang själva kan förändra deras framtid. Läs mer om projektet och se hur du kan beställa tavlorna här.