Att vara i Manga Hill

För en främling som besöker Manga Hill lämnar byn och invånarna många intryck. Speciellt om man kommer som främling till landet Kenya, och kontinenten Afrika. Mycket fastnar på hornhinnan som något skrämmande och upprörande; att se barn gå omkring i trasiga kläder utan skor och arbeta istället för att gå i skolan är en syn man inte vill se. Detta till trots så finns där också mycket som glädjer, och som rentav framkallar många skratt. Johannes Svensson, Karin Detlofsson och My Wentzel, vi som grundat WAiK och som besökt Manga Hill i WAiKs ärenden, vill här dela med oss av några utav våra erfarenheter.

 

Resan till Manga Hill 2009

På ”väg” till Manga Hill
Det första man märker som gäst i Manga Hill – redan innan man nått fram till byn – är det enkla faktum att det faktiskt inte finns några vägar ända fram till byn. Första gången vi besökte Manga Hill så tog vi oss dit med motorcykeltaxi. Oron började växa redan när vi svängde av den grusväg som fanns för att låta motorcyklarna ta sig an de kostigar som bredde ut sig bort ifrån vägen. Vi svängde av den första kostigen, och därefter den andra. Varje ny stig var lite mindre än den tidigare, och lite guppigare. Till slut fann vi oss själva på en plogad åker, tre personer på varje motorcykel, och vi började fundera över hur mycket sämre stigarna kunde bli, och hur mycket längre våra förare ämnade ta oss längs dessa hån till stigar. Tillslut var vi inte längre på en stig utan mitt på en majsåker och vi började inse att kenyanska taxichaufförer inte gärna lämnar ett uppdrag innan det bortom all diskussion är helt slutfört. Så vi fortsatte. Det guppade mer och mer, och mer och mer förskräckta blev vi – tills det hela kulminerade och motorcykeln med My Wentzel och Johannes Svensson faktiskt välte. Vi bröt ut i ett hysteriskt skratt och ingen skadade sig.

När vi, ett drygt år senare, återkom till Kenya för att leverera 65 Lifestraw® Family till Manga Hill var vi lite fundersamma på hur vi skulle frakta reningsverken till byn. Vi var väl medvetna om att en frakt på motorcykel skulle innebära ett flertal praktiska problem. Utan att ha nått någon större klarhet i frågan så satte sig My Wentzel, Johannes Svensson, Johanna Ekberg och Tom Nyangor, projektets lokale koordinator ifrån Manga Hill, i en bil med chaufför och alla reningsverk. Inte hade vi anat att chauffören av denna helt vanliga toyota-modell skulle försöka ta sig an stigarna som motorcykeln ett år tidigare misslyckats med. Och visst, ett tiotal minuter senare satt vi och skumpade fram över samma åkrar igen; denna gång i en bil. Vi kände grästuvor under fötterna genom bilgolvet. Som tur var så hade vi en skicklig chaufför som parerade de värsta guppen och tog både oss och reningsverken fram helskinnade – hur det gick med bilen vågar jag däremot inte uttala mig om!

Den underbara maten
Som gäst i Manga Hill kan man vara säker på en sak – man kommer inte att lämna byn hungrig. Det tillhör kulturen att bjuda på det bästa man kan uppbåda för långväga gäster, och detta praktiseras flitigt och i överflöd. Sällan har vi passerat Tom Nyangors enkla boning utan att få smaka på läckerheter av alla de olika slag – chapatis (ett bröd som liknar Indiens naan-bröd), ugali (en gröt gjord på majsmjöl), böngrytor, köttgrytor och kycklinggrytor. Under våra rundvandringar i byn, då vi besökt de hushåll som fått ett Lifestraw® Family, så har många familjer försökt att bjuda på något. Vi har fått med oss färsk honung, nyplockad avokado, bananer mm. Gästfriheten kan ibland mana till eftertanke, eftersom de själva knappt har mat året om så att det räcker till. Man får dock akta sig för en kulturkrock som riskerar att göra många berömvärda kockar besvikna – att tacka nej till vad som bjuds uppskattas inte då det är bland det värsta man kan göra. Ett smakprov, ett glatt leende och ett ”erokamano” (‘tack’ på Luo, det lokala språket), är allt som krävs.

Fler kulturkrockar
En annan kulturkrock som kan ställa till det har vi funnit vid något så naturligt i vårt hemland Sverige som att fråga hur många barn någon har. I folktron så kan det hända att man kastar en förbannelse, vare sig man vill det eller inte, över människors familjer om man nu skulle råka fråga hur många de är. Föreställ er vilka problem vi hade när vi besökte de hushåll som fått ett Lifestraw® Family och skulle försöka lista ut hur många de var som skulle dela på just det reningsverket, och hur många tvekande svar vi fick när vi ställde frågan! Innan Tom gav oss ovan förklaring så tolkade vi kommentaren ”Vi har typ tio barn” som att människorna faktiskt inte riktigt visste hur många de var i familjen. Efter denna uppenbarelse var vi mer diskreta i våra frågor.

Johannes och Johannes Good Luck träffas för första gången

Underbara Manga Hill
Under våra rundvandringar i Manga Hill har vi också mött många människor, och många barn. Trots att få vågar svara på frågan är det uppenbart att i de flesta familjer ingår ganska många barn. Man ser sällan någon annan än de allra yngsta, och de allra äldsta ta det lugnt – livet i Manga Hill är när allt kommer omkring ett arbetsamt liv. Vi har sett många hårt arbetande händer på fälten, utan skor och med trasiga kläder, under tryckande sol och utan rent vatten. Men vi har alltid känt oss välkomna! Ett mycket hedrande bevis på det fick vi när vi fick reda på att en familj har döpt deras son till Johannes Good Luck. Förnamnet är efter Johannes i WAiK och Good Luck för att vi kom med lycka till byn.

I skrivande stund försöker vi komma på något som varit mindre kul att se i Manga Hill, förutom fattigdomen och det smutsiga vattnet. Men ingen av oss tre kommer på något tillfälle där vi blivit arga eller ledsna över något vi sett eller upplevt. Man åker alltid där ifrån med ett leende och många nya trevliga minnen som man vill bevara. Människorna är helt fantastiska!

Vill du också åka till Manga Hill?
Kanske har någon som läst detta känt en lust att se det med egna ögon. Till det kan vi inte säga annat än; välkomna! Vill man betala för sin resa och sitt uppehälle så får man gärna följa med oss på våra resor, vare sig man ämnar arbeta eller inte. Det är bara att kontakta oss och ett fantastiskt besök i Manga Hill utlovas!

Gåvoshop

Skäm bort dig själv eller någon annan genom att handla med gott samvete i vår gåvoshop. Här hittar du bland annat canvastavlorna som vi säljer i och med vårt nystartade projekt  The Genreation for Change  som aktiverar barn och ungdomar i Manga Hill. Klicka dig vidare till vår GÅVOSHOP

Kontakt

Vill du veta mer om projektet? Har du frågor eller synpunkter?
Kontakta gärna oss på:

info@waik.se

Det går också bra att ringa. Här finns kontaktuppgifter till alla i styrelsen.

Bli Medlem

Ett medlemskap i WAiK kostar 40 kronor per år. Pengarna går till vårt projekt WAiK – Framtidens Vatten i Manga Hill.
Bli medlem redan idag genom att sätta in 40 kronor på Plusgiro 59 72 76-5 Märk inbetalningen med namn och mailadress.

Du kan göra skillnad!

 

The Generation for Change

The Generation for Change är vårt nystartade projekt där allt fokus ligger på barnen i Manga Hill. Det är barnens egna förening där de ses för att umgås och prata om vikten av att dricka rent vatten. En stor del av projektet handlar om att barnen målar canvastavlor som vi säljer för 300 kronor. Målet är att visa barnen att de genom engagemang själva kan förändra deras framtid. Läs mer om projektet och se hur du kan beställa tavlorna här.